Момчетата са по-склонни да страдат от алергии, отколкото момичетата, според последни изследвания. Има, както много полезни факти, свързани с алергиите, така и митове, които биха могли да стресират. Предлагаме ви някои от най-често срещаните...


Факт
Приблизително един на всеки трима страда от алергия в даден момент. Числото на алергиите към различни храни нараства, но в никакъв случай не може да се говори за епидемия, както някои твърдят.


Мит
Хората знаят кога имат алергия. В проведено проучване 20% от участниците са сигурни, че имат алергия. При тестванията обаче се оказва, че само 1,4% от тях са с подобно състояние.


Факт

Алергиите се проявяват под всякакви форми и с най-различни симптоми. Те биха могли да причинят, както обрив, сенна хрема, сърбеж, така и подуване на езика, затруднено дишане, задушаване, които са животозастрашаващи.


Мит
Не се чувствате добре всеки път, когато пиете антибиотици. Част от хората отдават това на алергия. Дискомфортът не е признак за алергия, както и ако не можете да преглътнете антибиотика или се изяви кандидоза, гъбична инфекция, след приема му.

Обривът, който причинява сърбеж, действително може да бъде симптом на алергия, но тогава той се появява след около две седмици от началото на приема.


Факт
Алергиите засягат хора от всички възрасти. Бебетата, например, могат да бъдат алергични към краве мляко, което причинява колики и обриви. Някои деца могат да имат затруднено дишане, защото са чувствителни към домашния прах.
Тинейджърите пък често имат сълзене на очите и запушен нос, заради сенна хрема. А при възрастните са възможни сериозни реакции от ужилване от оса или пчела. Никой не е застрахован срещу алергия.


Мит
Никога няма да се излекувате от алергия. Някои видове, като реакцията към фъстъци, е по-вероятно да не преминат. Други обаче могат да изчезнат с времето.
Например, 50% от бебетата, които са алергични към яйца, както и 90% от алергичните към краве мляко, "израстват" алергията до 3-годишна възраст.
  


 

Факт
Не винаги има нужда от изследване за алергия. Тестът е необходим, ако са налице реакции, които накърняват качеството на живот и има съмнения за алергичния произход на симптомите. Ако очите сълзят, кашляте и изпитвате задух, когато сте в очевидно прашно помещение, много вероятно е, това да се дължи на алергия към домашната прах.



* * *
Алергиите са действително неприятни, вредят на здравето и самочувствието ни. Факт е, че само малка част от известните алергии са животозастрашаващи. При тези случаи симптомите са: подуване на устни и език, затруднено дишане, които обикновено се изразяват след контакт с алергена, много често след консумация на определен хранителен продукт, бил той и натурален, например, сусам или ухапване от насекомо.
В този случаи трябва незабавно да се повика бърза помощ и се приеме антихистамин, докато се чака линейката.