Реклама / Ads
0| 16487 |08.07.2008 АКТУАЛНО

Слънчевите лъчи в комбинация със защитни кремове причиняват алергии

.
Сенната хрема, някои хранителни алергии, слънчевата алергия и контактните дерматити са най-често срещаните алергични заболявания през летния сезон.
 

Това заяви д-р Мандажиева, началник отделение по Алергология към „Клиниката по дерматология, венерология и алергология” по повод Световния ден за борба с алергиите, който се чества от 2005 г. по инициатива на Световната организация за борба с алергиите (WAO) с цел популяризиране на информацията за този вид заболявания. Тя обясни, че една от най-разпростанените в момента алергии е така наречената сенна хрема, която се причинява от тревните и дървесните полени. Хората предразположени към нея получават съответните реакции не от власинките на тополите, както обикновенно се предполага, а от цветния прашец на тревите, плевелите и храстите, някои от които цъфтят до края на лятото. За тези от тях, които са алергични към полените на дървестните видове, съществува повишен риск от развитие на алергични реакции от страна на гърлото – подуване, сърбеж, парене при консумация на череши, вишни, кайсии, ябълки, праскови. Това е вид хранителна алергия, която често се среща през този сезон. За да се предпазите от всичко това, д-р Мандажиева препоръчва да се избягват разходките на открито и в неокосените тревни площи, докато цъфтят растения, към които сте алергични, обилно да изплаквате лицето си с вода, за да се остранят полепналите алергени-причинители. Могат да се ползват и изкуствени сълзи и специални гелове в носа, които намаляват количеството вдишани и полепнали в носната лигавица и конюнктивата алергени.

na_plaja.jpg

Друга най-разпростанена кожна изява на алергия през горещите месеци от годината е фотоконтакният алегричен дермат или така наречената слънчева алергия.
Ще я познаете по ситните силно сърбящи пъпчици или големи надигнати петна по откритите части на тялото след излагане на слънце. Подобни  прояви могат да се провокират от слънчевите лъчи при съчетанието им с различни слънцезащитни продукти, кремове, парфюми, фитопрепарати, антибиотици, медикаменти, които се приемат през устата или са за локална употреба. В резултат на това се създават промени в структурата на кожата, като някои от съставките й се видоизменят и стават алергени. Д-р Мандажиева обясни, че един от начините за предпазване от слънчеви алергии, е излагането на слъцето да бъде постепенно, за кратко, съчетано с употреба на подходящо облекло и слънцезащитни кремове. Трябва обаче да се консултирате с лекар относно големината на фактора му. Не винаги най-високия е най-подходящ за профилактика на слънчевата алергия.

  Ако обичате да похапвате морските деликатеси като миди, раци или скариди, но после ви се появят сърбежи, дразнения или отоци в гърлото, значи сте направили алергична реакция, за която веднага трябва да потърсите лечение. Ако случаят е сериозен може да стигнете и до животоспасяващи инжекции.

midi.jpg
 снимки Вяра Йовева

Подобни  състояния могат да се наблюдават при консумацията на ядки. Най-често фъстъците могат да доведат до едни от най-драматчините алергични състояния, които са придружени с оток в гърлото и езика, задушаване и загуба на съзнание.
При децата най-честите алергични заболявания се появяват към кравето мляко в ранната възраст - до 4-5 години. С израстването хранителната алергия се преодолява. Децата наследяват гените на родителите, които страдат от подобни заболявания. Болестта се отключва при среща на определени фактори от замърсената и наситена с множество алергени околната среда. Когато се проявят първите симтоми, е добре да се консултирате с алерголог и да си направите необходимите изследвания, за да се установи дали става дума за същото или за друго алергично състояния. Ако обаче не сте генетичнообременени, няма опасност за вас. Това се разбира чрез тест. Той се прави  когато алергичното заболяване е затихнало и не приемате лекарства за алергия. Ако състоянието на потърпевшия е обострено – има сериозен обрив, обилна хрема, пристъп на бронхиална астма, тогава се изчаква „по-светъл период”, за да се направи необходимия кожно-алергичен тест.

Йочка Димитрова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8280 |08.07.2008 Адреналинките Яна и Жана станаха парижанки . 2| 7981 |07.07.2008 С изложба на Веселин Томов галерия "Лоранъ" празнува 2 години . 4| 7198 |07.07.2008 Властите в Ню Йорк обвиняват Роберт де Ниро за хотел Гринуич . 6| 5758 |07.07.2008 М. Цветков не влезе в Къщата като съквартирант, но става водещ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads