Първите три месеца от живота за ключови за борбата с алергиите чрез кърменето. Това бе една от позициите на годишното събиране на Американската Асоциация по Алергии, Астма и Имунология. Определени са някои мерки, които е желателно да бъдат взети при деца с висок риск - например наследствена предразположеност.

Сред стратегиите са правилното хранене на майката по време на бременността и кърменето, самото кърмене, както и отлагане във времето на срещата на детето с алергизиращите храни.

Някои от съветите са избягването на повечето видове ядки, включително фъстъци, орехи, лешници и др. Ако се налага дохранване, то да е със специални формули. Препоръчва се, твърдата храна да се започне след 6-месечна възраст. Млякото и яйцето да се дават след 1 година, а ядки - след 3. Веднага след появата на съмнения за алергична реакция, вторична профилактика е необходима.