Пролетта е сезонът,  който ни зарежда с много енергия и настроение, но в същото време създава и  здравословни проблеми на хората, страдащи от алергия.

 



По данни на Световната здравна организация през последните години алергичните заболявания са се увеличили повече от три пъти, като честотата им сред населението е около 30-35% . Прогнози базирани на проучвания сред личните лекари сочат, че през 2015г. всеки втори човек ще страда от някакъв вид алергия. Смята се, че алергичният ринит засяга  една четвърт от населението на Земята.


През пролетно –летния сезон се обострят  поленовите алергии - т.нар. сенна хрема, поленова астма и поленова уртикария. В България около 1 млн. души страдат от сенна хрема.


Сенната хрема е алергичен ринит и конюнктивит, причинени от полени. Полените представляват тичинковия прашец на растенията, които се опрашват  чрез вятъра. Това са финни микроскопични частички от тичинков прашец на цъфтящите растения. Те често  дразнят лигавицата на носа и очите, като предизвикват  хрема, запушване и сърбеж на носа и очите .Това е така нареченият  риноконюнктивит. Симптомите на това неприятно състояние се  засилват при слънчево, сухо и ветровито време и намаляват при дъждовно. Лекарите съветват, алергичните към полени хора да  не излизат навън, в периода на цъфтеж, когато съдържанието на полените е високо.
 


Различните видове полени се разпространяват във въздуха през различни периоди от сезона. Дървесните полени се разпръскват  в началото на пролетта- март, април, тревните, през май, юни, юли, а житните в края на лятото.


Сенната хрема не е заболяване , което застрашава живота, но затова пък е изключително неприятно и нарушава  качеството на живот. Когато не се лекува адекватно, поленовата алергия  може да доведе до усложнения – възпаление на средното ухо с различно по степен намаление на слуха и хроничен синузит. Ако не се лекува своевременно, алергичното възпаление може да се усложни, да засегне  долните дихателни пътища и дори да доведе до развитието на астма.
 

 

При деца, над седем годишна възраст симптоми на алергичен ринит  могат да се наблюдават целогодишно, а не само в периода на цъфтеж. Статистиката сочи, че около 80% от развилите хроничен ринит са деца под 18 години. Като причина се изтъква най-вече битовите алергени


Характерно за сенната хрема е, че симптомите на заболяването се появяват в периода на цъфтеж на поленовите растения и обикновено липсват извън него. Алергията се проявява в кихане, сърбеж в носа, очите и мекото небце, повишена секреция.Често се съпровождат с умора и обща отпадналост,


Когато алергичният ринит се проявява  за първи сезон, това може да създаде известни затруднения за правилното му диагностициране и съответно за правилното му лечение. Наличието на  роднини страдащи от алергичен ринит или астма може да подскаже на специалиста, че се касае за сезонен алергичен ринит. Провеждат се  кожно- алергични тестове или изследване, за определяне на вида алерген и окончателната диагноза  се поставя от алерголог.


След определяне на точната причина и поставяне на диагноза сезонен алергичен ринит , се предприема необхдимото лечение, което е индивидуално и зависи от възрастта, симптоматиката и общото здравословно състояние на пациента.

 

Кои са най-ефективните методи за борба със сенната хрема, можете да видите тук.