Проф. Жени Милева, алерголог: Колкото една държава е по-цивилизована и богата, толкова повече са алергиите

Проф. Жени Милева

© Дневник

Проф. Жени Милева

Професор Жени Милева е алерголог с над 180 научни труда в областта. В продължение на 20 години е директор на Клиниката по алергология в София. От 1990-та год. до 2002-ра год. е национален консултант по алергология. В интервю за "Дневник" тя обяснява кои са алергиите, които дебнат в пролетно-летния сезон и начините за профилактика и лечение.


Проф. Милева, каква е честотата на алергиите?
- Алергичните болести представляват изключително голям медицински и социален проблем. Той е на лице още през 20-ти век, но с времето алергичните болести зачестяват все повече. От 20-те години на миналия век насам респираторните алергии са се увеличили значимо, алергичният ринит например - 14 пъти. През последните две десетилетия честотата на бронхиалната астма се e удвоила. Разпространението на алергичните болести е различно в различните краища на света. Колкото една държава е по-цивилизована, по-богата и уредена, толкова честотата на алергичните болести е по-голяма.


Защо се получава тази зависимост?
- Причините са няколко. Те са общи за целия свят. На първо място - това е замърсяването на околната среда с микрочастици и дразнещи газове. На второ място е миграцията на населението – от селата към малките градове, а оттам и към по-големите. Урбанизацията и застрояването са също сред причините. Хората, които идват от малките градчета, може да са имали студени и не особено комфортни къщи без парно, но пък са били значително по-просторни. Позволявали са си и да прекарват повече време на открито. В големия град, извън работата, хората стоят все повече  вкъщи в непрекъснат контакт  с битовите алергени.




Чувството на самота, което владее съвременния човек, води до желание за близък приятел и така се появява домашното животно. Това е още един алерген, наред с домашния прах, плесените, гъбите.


Извън дома дебнат също плесени, гъби и основно полени.


На следваща позиция сред причините за по-голямата честота на алергиите е нервното напрежение, в което живеят съвременните хора. През последните десет години се заговори за това, че високият нервен стрес, особено хроничният, благоприятства развитието на атопичните алергични болести.


На последна позиция е фактът, че медицината се пребори с инфекциозните болести. Сега да умре човек от пневмония или дизентерия, ако е здрав и млад, се приема за особено рядко произшествие. Медицината се справи с бактериалните инфекции. В резултат на което деликатното равновесие между Т1 и Т2 имунния отговор се нарушава и зачестяват атопичнитe алергични болести.


В слабо развитите страни борбата с инфекциите далеч не е така успешна, както в развитите. Децата там, които са прекарали всякакви трески и инфекции, страдат по-рядко от алергии.


Навремето беше излязла една много интересна публикация. В едно военно училище се обучават наред с учениците от Северна Америка и момчета от Южна Америка. Проучванията показаха, че тези, които са дошли от Южна Америка и които не са живели в такава стерилна среда, като колегите им от северния част на континента, страдат много по-рядко от алергии.


Кои са най-често срещаните алергични заболявания?
- На първо място това е алергията на дихателната система. С най-голямо значение са алергичната хрема и бронхиалната астма. Извън белодробните заболявания трябва да споменем алергиите към лекарства, към храни, към латекс, към ужилване от насекоми.


Какви алергии дебнат през пролетно-летния сезон?
- Този сезон се характеризира с три вида алергии. Първите са поленозите, които наричаме още сенни. Те са резултат от реакцията на пациента към тичинковия прашец на ветроопрашващите се растения. На второ място са алергиите от ужилване от насекоми – пчели, оси, стършели. На трето място са слънчевите алергии с различните видове фотодерматити. Без никакво съмнение, водеща в тази класация е поленозата.


Как можем да различим сенната хрема от обикновената?
- Първата година много трудно би се разпознала. Тя се характеризира с няколко неща. Най-лесният за идентификация признак е сърбеж в носа, кихане, изтичане на вода от ноздрите (ринорея), зачервяване на очите, смъдене, сърбеж. Обикновено се решава, че това е вирусна хрема. Болните смятат, че са настинали, ние лекарите смятаме, че е вирус. Ако обаче тази вирусна хрема продължи повече (над седмица), тогава вече трябва да се замислим дали не става дума за алергия, особено ако пациентът има фамилна обремененост с алергична болест. Втората година хората вече се ориентират и търсят съответния специалист.


Поленовите алергии се появяват всяки пролетно-летен сезон, приблизително по едно и също време и ангажират обикновено повече от един орган - риноконюнктивит самостоятелно или в съчетание с бронхиална астма, поленова уртикария или орален алергичен синдром.


Какво е лечението?
- Лечението на поленовите болести се провежда от алерголог. То включва противоалергична  и противовъзпалителна терапия през сезона, когато болният има оплаквания и специфична хипосенсибилизация - СХС (алергенна имунотерапия, алергенна ваксинация) приз есенно-зимния сезон. По своята същност СХС представлява етиологично лечение и дава много добри резултати при голяма част от болните.


Какво трябва да се  знае за слънчевите алергии?
- Алергията към слънце (алергичните фотодерматити) се проявява с кожни обриви, обикновено по откритите части на тялото. Често боледуват хора, които през предшестващите месеци са били лекувани с някои антибиотици (тетрациклини и др.) или сулфонамиди. Обриви могат да получат и хора които никога не са примали лекарства. Наблюдава се зачервяване на кожата поява на малки папули (пъпчици), които понякога се сливат и винаги са силно сърбящи. Кожата изглежда загрубяла. При болни със слънчева алергия се препоръчва употребата на UV защитни кремове, с висок фактор (50+) и ефект върху алфа  и бета лъчите. Кремът се нанася много пъти в рамките на деня. При вече появил се сърбящ обрив се прилагат антихистаминови препарати и кортикостероидни кремове.  


Накрая бих искала да подчертая, че лечението на поленовите заболявания и слънчевата алергия се лекуват от алерголози и дерматолози. Не се препоръчва лечение по съвети на приятели и роднини, както и въз основа на непроверени данни от интернет.

Ключови думи към статията: