При алергия към яйцата имунната система разпознава белтък в яйцата като вреден, в резултат на което се формира ответна защитна реакция на организма. Продуцират се специфични антитела имуноглобулин Е (IgE), които водят до отделяне на определени вещества, едно от които е хистаминът.
При алергия, за съжаление, с веществата, които отделя имунната система се постига до обратен ефект – вместо да защитават организма те водят до проблеми от страна на дихателната, храносмилателната, кардиоваскуларната система и кожата. Проявяват се симптоми като хъхрене на гърдите, гадене, главоболие, болки в стомаха и обриви по кожата.
За първи път алергията към яйцата може да се появи в кърмаческа или ранна детска възраст. Обикновено хранителните алергии, които се проявяват в ранното детство се „израстват“ до 5-годишна възраст.
Алергията към яйцата е една от най-срещаните. Може да бъде, както към белтъчно вещество в жълтъка, така и към белтъка. Алергичната реакция трае най-малко ден. За нея може да се съди по:
- прояви на кожата – поява на червен неравномерен обрив, сърбеж по кожата, екзема, подуване и зачервяване на устата,
- проблеми от страна на храносмилателната система като болки в корема, диария, гадене и повръщане,
- симптоми от страна на респираторния тракт – хрема, зачервяване на клепачите, сълзящи очи, кихане, до кашляне и хъхрене, типични за астмата.
При алергия може да се развие и опасното състояние анафилаксия. Характеризира се с бързо зачервяване, сърбеж, оток и съкращаване на гладката мускулатура и разширение на кръвоносните съдове. Родителите могат да разпознаят състоянието, ако забележат подуване на устата – подуват се въобще дихателните пътища, в резултат на което дишането се затруднява. Пада артериалното налягане. Реакцията, както се появява бързо, така и бързо води до шоково състояние.
След като веднъж при детето се наблюдава анафилаксия заради алергия към яйца, следва то да се пази от консумация на яйчни продукти изобщо.
Как се поставя диагнозата
Личният лекар следва да издаде направление за консултация с алерголог. Специалистът се интересува подробно за реакциите на детето при консумация, както на яйца и яйчни продукти, така и въобще към храни. Задава въпроси и за прекарани заболявания, както и се интересува от фамилната история по отношение на алергичните заболявания.
Възможно е назначаването на кожен тест, който да изследва реакцията срещу яйчните протеини. За получаването на достоверен резултат 2-3 дни преди теста се налага преустановяване на антихистаминовите медикаменти. Противотемпературните средства и някои успокояващи също могат да повлияят резултата.
Някои специалисти назначават и кръвно изследване на IgE.
Има случаи, при които е невъзможно да се установи алергията с тестовете. Тогава лекарят преминава към промяна на хранителния режим и изследване на реакциите при въвеждане на продукти, които вероятно предизвикват алергия. След период на избягване на яйчни продукти в хранителния режим, внимателно се въвежда консумация на ограничени количества яйца. Ако се получи изява на симптом на алергия отново, то се смята, че детето действително страда от такава.
В продължението: терапията при алергията към яйца