Реакцията на организма при алергия засяга един или друг орган. При алергична реакция най-често са въвлечени органи като белите дробове, кожата и храносмилателната система. Класифицирането на алергичните заболявания се определя именно по този показател. Някои от тях се назовават според причината за алергията. Такива са алергиите към лекарства, видовете храни, ухапванията от насекоми.


Независимо от вида, алергичната реакция се проявява при контакт на организма с веществото, което разпознава като чуждо и повишаване на нивото имуноглобулин Е (IgE).
 

Респираторните алергии са едни от най-честите. Причиняват се от алергени, които вдишваме с въздуха. Когато алергенът попадне в организма чрез лигавицата на носа, в следствие на което се появи хрема, се говори за алергичен ринит.
Алергична реакция може да се развие и към вещества, които при дишането навлизат в дробовете. Усложнение на такава алергия е астмата.


Докато наличието на алергия към полени е добре известна, малко популярен факт е, че плесените също са причина за нежелана реакция от страна на организма. Плесените, освен в околната среда, във влажни местности и площи с гниещи растения, се намират и в помещенията, които обитаваме. Мухълът, който се разпространява по стените в кухнята или фугите в банята, е не по-малко опасен за алергичния или страдащия от астма. Студеното полугодие в тази връзка е особено неблагоприятен период за тези хора – тогава по-дълго пребиваваме в закритото пространство на работното място или у дома. Въздухът в помещенията е по-влажен заради изпаренията от дишането ни, централното отопление, готвенето, по-рядкото проветряване и влагата, специфична за сезона.
Освен в кухнята и банята, гниене може да възникне в така нареченото „мокро помещение“, килера, складовите пространства, в които съхраняваме зеленчуци и плодове, отделите за отпадъци.
 

При размножаването на плесените се отделят спори. Този процес протича независимо от сезона. Сезонността може да повлияе единствено върху количеството спори и концентрацията им във въздуха. Това означава, че алергията може да се прояви през всяко време на годината, като е вероятно да се влоши през по-влажните периоди.


Идеални условия за разпространението им в дома дава комбинацията висока температура, 18-30 оС и влажност, над 65%, на въздуха.



Плесените, които се размножават в природата зависят от други фактори – може да е необходима вода, силна влага, мъгла, бури. Има видове, които се нуждаят от други метеорологични условия.
 

Алергията към плесени най-често се проявява като астма. Възможно е обаче да се развие алергичен ринит или конюнктивит.


Да се защитим от спорите на плесените и се предпазим от алергична реакция на организма можем като спазваме следните препоръки:

  • Необходимо е редовно проветряване на помещенията, особено на тези, където влажността на въздуха е висока, включително баня, кухня, мокро.
  • Ограничете източниците на влага в помещенията.
  • Редовно почиствайте и взимайте мерки срещу поява на плесен по стените.
  • В неизползваните жилища, временните, като къщи на село, вили, хижи, се отчита повишено наличие на плесен и спори във въздуха. Сериозното проветряване и по възможност почистване е задължително преди настаняване.
  • Филтрите на климатиците следва да се почистват и сменят редовно, тъй като не само стават източник на плесен, но и средство, което разпръсква вредните спори и микроорганизми.
  • При наличие на стайни растения се изисква редовната грижа за тях. Преполиването е неблагоприятен вариант, както за цветята, така и за собствениците им.
  • Не е препоръчително да се оставя и храна.



Още съвети от специалиста:

  • Не се разхождайте в гористи или обрасли с растителност места, след дъжд, при мъгла или при топло, влажно и ветровито време.
  • Не докосвайте чували със сухи листа, особено ако са събрани преди време.
  • Не се занимавайте с градинска работа, особено през есента.
  • Не косете и не стойте в близост до прясно окосена трева или сено.

 

За преодоляване на симптомите на алергия, включително и тази от плесени, помага Zyrtec® (cetirizine). Това е антихистаминово лекарство за облекчаване на назалните и очни симптоми при сезонен и целогодишен алергичен ринит. Показан е и за облекчаване на симптомите на хронична идиопатична уртикария при възрастни и деца над 2 години.