Алергията e състояние на повишена чувствителност на организма към определено вещество. В отговор организмът синтезира хистамин, което в действителност е причина за проява на всички алергични заболявания.


Повече от 20 % от населението в света страда от алергия. Всяко едно вещество може да предизвика алергична реакция от страна на имунната система. Най-честите причинители са: домашната прах, насекоми, битова химия, полени, козина на животни, плодове (по-често цитрусови), медикаменти, слънчеви лъчи.


Кой е предразположен към алергия?
Доказано е, че в 25 % от случаите алергията се предава по наследство. В случай, че и двамата родители страдат от алергия, рискът се увеличава 2-3 пъти. Не случайно при прием в болнично заведение, извършване на медицински манипулации и изписване на лечение, задължително се задава въпрос за наличие на алергия. 
 



Една от най-коварните алергии е срещу полените. Дори и затварянето вкъщи не може да предпази от алергичната реакция.


Симптоми на алергия към полените
При алергичната реакция обикновено кожата става червена, кръвоносните съдове се разширяват, появява се хрема, сълзене от очите и кихане. Алергията може да се прояви по всяко време при всеки. Може да се появи внезапно и така внезапно да изчезне.


Когато се появи хрема, сълзене от очите, безпричинна нощна кашлица, които продължават повече от седмица, консултация с алерголог е повече от препоръчителна. Алергията трудно се подава на терапия. Самолечението не е решение, а напротив усложнява положението. Според изследвания на немски медици всеки трети, непредприел терапия при алергия, развива бронхиална астма.



Консултацията с лекаря е необходима, за да се изясни дали действително състоянието се дължи на алергия. "Липсата на сили" не се дължи на същинска алергия. Това оплакване може да е предизвикано от вещества, които се съдържат в консумираните продукти – богати на хистамини храни като колбаси, сирена. Когато се изясни причинителят, водещ до алергична реакция, се гарантира ефективна терапия.


За тази цел се провеждат специални изследвания, обикновено кожни проби, при което се установява наличие на специфични антитела чрез провокиращи тестове. Назначават се и други изследвания на имунната система.


Лечение и профилактика на алергията
Лечението е насочено към подтискане на хистамините, изработвани от организма и предпазване от контакт с алергените. При професионален подход проявите на алергията се свеждат до минимум.


Алергията към полените се проявява само при цъфтежа на растенията. Страдащите от този вид алергия следва да са добре запознати с периода на цъфтене и да избягват потенциално опасни за тях местности.


Съвети по време на опасния период:

  • Предприемете излизанията сутрин преди 11 часа.
  • Избягвайте разходките сред природата в периода на цъфтеж.
  • Поставете мрежа на прозорците.
  • Носете слънчеви очила.
  • При прибиране вкъщи измивайте очите и лигавиците на лицето.



Други съвети


  • Избягвайте козметични продукти, които съдържат растителни екстракти.
  • Изключете от менюто си продукти от растителен произход, които могат да предизвикват алергична реакция.
  • Стайните растения и рязаният цвят не са подходяща украса за дома ви.
  • Преди проблемния сезон е необходимо да се проведе курс на терапия срещу алергията.
  • При алергична реакция се препоръчва навременна консултация със специалист и започване на адекватно лечение. Тогава се изключва контакт с алергена. Необходим е отказ от алкохол, тютюнопушене. Трябва да бъдат отложени всякакъв вид имунизации.
  • При пътуване специалистът трябва да ви попълни личната здравна карта, в която да се опишат особеностите на алергията и лечението. Тази информация само ще ускори получаването на адекватна медицинска помощ в случай  на анафилактичен шок.