zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

И зимата е сезон на алергиите



И зимата е сезон на алергиите

Студът е основен, но не и единствен фактор през зимните месеци.

здраве.bg

Спектърът от алергени е толкова голям, че е трудно да се срещне напълно здрав човек, който не страда например от пролетното цъфтене на цветята, от определен плод или друг продукт или от общуването с любимото си животно.

Пролетта се смята за сезона на алергиите, но много хора страдат и от първия сняг, който се оказва предвестник на цяла серия от “зимни” алергии.

Кожените палта с естествен и изкуствен косъм отдавна са признати от специалистите за един от най-алергичните видове дрехи. Мнозина често кихат, постоянно се оплакват от хрема и ходят със зачервени очи като винят за това студеното време и своя слаб имунитет, а в действителност това е банална алергия, предизвикана от кожените палта. Изследвания показват, че причината за нея е формалдехидът, който все още се прилага в кожарската промишленост и в оцветителите - ако носите боядисано кожено палто. Затова, ако нямате домашен любимец, защото страдате от алергия към животните, по-добре не си купувайте и кожено палто, съветват алерголозите.

Студът също може да бъде причина за кожна алергична реакция. Кожата се покрива с мехури или се зачервява. Тези проблеми започват, когато човек се стопля, след като е прекарал повече време на студено. Те могат да се дължат и на присъствието в организма на някои белтъчини, които стават активни под въздействието на студа, например криоглобулините – имунни комплекси с необичайни физични свойства. Под въздействие на студа те освобождават специфични вещества (анафилотоксини), предизвикващи повреждането на тъканите.
При подобен проблем се нуждаете от сериозно лечение и трябва да се обърнете към имунолог.

Студът често предизвиква и дерматит. При него се нарушава храненето на откритите участъци от кожата - по лицето, ушите, китките на ръцете се появяват зачервени петна и кожата става суха.

Това заболяване изисква комплексно лечение. Обикновено се назначават препарати, подобряващи периферното кръвоснабдяване, витамини А, С, Е, РР.

За да се освободите...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.