фирми продукти
представяме
работа
 
Справете се с алергените в дома си

allergensАлергените са навсякъде около на – особено в домовете ни, където прекарваме по-голямата част от времето си. Те могат да бъдат дразнител дори за хората, които не са алергични към нищо. Хората рядко имат алергия към нещата, които обикновено имаме вкъщи – например бои, дърво, стомана, пластмаса и прочее.

Алергените обикновено са микроскопични организми, които се развиват в домовете и неусетно дразнят човешкия организъм, най-често причинявайки проблеми с дишането. Те съществуват в няколко форми, но най-често това са прахът и неговите компоненти, плесента, гъбичките и кожните люспи от домашните любимци. Ние Ви предлагаме „разходка” из жилището, за да локализираме някои от „горещите” точки за алергените.


Антреallergens

* Използвайте изтривалка от изкуствен материал, тъй като естествените материи (например коноп) могат да се начупят и да се превърнат в благодатна среда за развитие на микроорганизми, плесен и гъбички, които после може да внесете в дома си. Не забравяйте да измивате всички изтривалки поне веднъж седмично.

* Почиствайте редовно мъртвите насекоми, налепени върху осветителните тела – при изсъхването си те се превръщат в източник на алергени.

* Не правете компромис с правилото всеки, който влиза в дома Ви да събува обувките си на вратата. С всички видове обувки, с които сте излизали навън дори за малко, после вкарвате в дома си немалко количество прах, мръсотия, кал и други алергени.

allergensСпалня

* Обявете война на праха – почистете зад леглата и гардеробите, под леглото, както и горната част на таванския вентилатор. Винаги използвайте влажен парцал, тъй като сухите само разпръскват праха из помещението.

* Опитайте се да премахнете от дома си следните елементи, които са като магнит за алергените: големи килими, покриващи целия под (или по-голямата му част) в помещението; щори и тежки завеси; плътни завивки; всичко, направено от пера; препарирани животни, както и тапицирани дъски на леглото. Ако не можете да се откажете от тези елементи, почиствайте ги редовно от праха с влажен парцал.

* Би било добре да обявите спалнята за място, забранено за достъп от домашните любимци – дръжте вратата затворена, за да не влизат те навътре.* Съберете цялото си спално бельо, включително одеялата и завивките – изперете всичко това на висока температура (около 50- 60 градуса). След това избършете матраците с влажна кърпа.


allergensКилер и дрешник

* Дръжте дрехите, които не използвате всекидневно в найлонови торби, а обувките си – подредени в картонени кутии на пода.

* Заменете стандартните топчета против молци с природни репеленти – например кедрови стърготини. Друг вариант е да приберете всички вълнени дрехи в запечатани найлонови опаковки. Можете също така да сложите дрехите във фризера за няколко дена, за да убиете молците и ларвите (третирайте дрехите много внимателно, след като ги извадите, за да не ги повредите).

* Проверете за наличие на плесен и мухъл в ъглите и по стените. Ако там има теч, много вероятно е да не го забележите заради претъпкаността на помещението и слабата светлина.


allergensБаня

* Проверете за наличие на плесен, която може да се е образувала заради кондензацията. Уверете се, че инсталациите са правилно изградени, защото евентуален теч би увеличил развитието на мухъл по стените.

* Измивайте завесите в банята поне веднъж месечно с гореща вода и сапун.

* Измивате изтривалката в банята всяка седмица с гореща вода – високата влага и горещината е благотворна среда за микроорганизмите и плесента.

* Ако нямате подходяща вентилация в банята отваряйте вратата или прозореца след всяко използване на ваната/ душа.


Всекидневнаallergens

* Отървете се от стария и захабен диван – заменето го с канапе с тапицерия от изкуствена кожа или винил, които са по-малко благоприятна среда за развитието на микроорганизми.

* Ако сте чувствителни към алергените можете да помислите и за това да се откажете от килимите въобще. Масивните подове – ламинати, линолеум или дърво, са много по-подходящи за тази цел, тъй като не задържат такова количество алергени, както килимите. По същата причина е добре да замените щорите и сенниците от плат с такива, направени от друг материал (алуминий, дърво, ламинат).

* Погрижете се за растенията в дома си – поставете камъчета върху пръстта в саксиите, за да спрете спорите на плесента да се разпространят във въздуха.


allergensКухня

* Заменете отворените кутии за храна и продукти с контейнерчета, които се затварят плътно – така ще избегнете нашествието на насекоми към храната.

* Почиствайте редовно таблата в хладилника, където се събира размразената вода. Можете да добавите вътре малко сол, за да възпрете развитието на бактерии и плесен.

* Проверете зоната около мивката, тъй като там най-често има течове, подхранващи плесента.



allergensМазе


* Проверете всички стени и ъгли на мазето си за всякакви признаци на прекомерна влага и наличие на плесен. Ако намерите такава, почистете повърхността с подходящ препарат (напр. воден разтвор на белина), убиващ микроорганизмите.

* Проверете всички вещи, складирани в мазето – всичко, което е поставено в пряк контакт до циментовия под е уязвимо на мухъл, гниене и ръжда.

* Измерете нивото на влажността със специален инструмент – хидрометър. Правилните стойности са тези, които са под 50%.

По материали на Рийдърс Дайджест (https://www.rd.com/)







Няма коментари


ключови думи
алергени, почистване, здраве

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg