Малките деца и тийнейджърите са по-предразположени към алергии, твърдят специалисти от САЩ. Техните заключения са основани на наблюдението на над 4100 деца на възраст между 2 и 19 години, които са участвали в анкета за общественото здраве и храненето. Установява се, че с 26% е по-висока честотата на всички алергии при лица със затлъстяване. С 59% е по-висока е тя що се касае до свръхчувствителността към храни, обяви списание Journal of Allergy and Clinical Immunology.



Колкото и ясни да са резултатите, алерголози не смеят да твърдят, е само по себе си затлъстяването е причина за алергизирането. За изясняването на подобна връзка са необходими други, по-обстойни изследвания. Предвид високата заболеваемост и в двете насоки през последните десетилетия, очевидно такава има. Разбирането на генезата и би помогнала и за предотвратяването им, коментират специалистите. Профилактиката на свръхчувствителността би била още една солидна мотивация за борбата със затлъстяването.