avatar

Алергиите

Специално за Нели, защото е получила медикаментозна алергия и твърди, че е започнала вече се разпада.

-------------------------

Информацията е взета от книгата „Съвети на домашния лекар” и от интернет.

-------------------------

Алергия и алергични болести на кожата

Алергичните болести са едни от най-разпространените в света. Смята се, че 10—20% от населението страда от едно или друго алергично заболяване. Неслучайно те се наричат болести на нашето време, болести на цивилизацията. Причините за широ­кото разпространение на алергичните болести са разнообраз­ни - индустриализацията и химизацията на производството, въздействието на замърсената околна среда, широкото използване на медикаменти, динамиката и напрежението на съвременния живот (нервно-психични стресове), наследствено предразположение и пр. Кожата като орган, изложен непосредствено на най-различни алергизиращи контактни въздействия, реагира с чести и разнообразни прояви на свръхчувствителност.

Какво е алергия?

Това понятие, което придоби такава ши­рока известност, означава променен начин на реагиране на организма - най-често повишена чувствителност (свръхчувствителност) към различни вещества. При алергичните болести често се наблюдава наследствена предразположеност.

Алергизиращите организма вещества се наричат алергени. Алергените притежават способността да предизвикват в организма на предразположените лица образуването на специални бел­тъчни вещества, наречени противотела (антитела). При пов­торен контакт на организма с алергена последният се свързва с образувалите вече антитела, в резултат на което се получава реакция на свръхчувствителност (алергия), изразяваща се в различни клинични прояви.

Алергична реакция

Алергичното състояние се явява хиперреакция на организма в отговор на въздействието на фактори от външната среда, които се възприемат като потенциално опасни, дори ако на практика те не се явяват такива. Естествено, че щом има хиперреакция, значи има и нормална реакция. Нормалната реакция е резултат на нормален имунен отговор. Механизмът на имунния отговор е много сложен. Той включва изработването на антитела, явяващи се в ролята на „защитници” на организма. Задачата на антителата е да неутрализират нахлулите в организма вещества – така наречените „антигени”.

Теоретически всяка имунна реакция би трябвало да е успешна, но когато имунната система превишава своите пълномощия, загубва контрол и започва да реагира на всяко съвършено безобидно вещество като на опасно. Така загубата на управление довежда до отприщане на разрушителни хиперреакции – алергии.

Видове алергии

Алергичната реакция се разиграва в различни органи и системи (храносмилателна, дихателна, кожа, лигавици) и в зависимост от това се оформят признаците на едно или друго алергично заболяване. Когато алергенът попадне в носната лигавица или бронхите, развива се алергична хрема или белодробна астма, а при засягане на ко­жата — копривна треска, екзема и др.

Алергени

Най-честите алергени, отговорни за алергичните болести у човека, са на първо мя­сто хранителните алергени (месото, рибата, яйцата, млякото, бобовите храни и др.). На второ място са алергените, които се вдишват (прашецът от цветя, треви, пера, домашен прах и др.). Различни бактерии и гъбички също могат да причинят прояви на свръхчувствителност. Редица химически вещества — бои, урсол, формалин, хромови соли, живак, машинни и сма­зочни масла, прахове за пране и миене и пр., при контакт с кожата предизвикват възпалително-алергични процеси — най-често дерматити и екземи.

Особено широко разпространение добива днес алергията към лекарствени средства и по-специ­ално към антибиотици, аспирин, аналгин, хинин и др., които могат да причинят освен кожни обриви, и общи тежки пораже­ния (напр. алергичен шок). Някои лица са алергични към физикални въздействия — студ, топлина, слънчеви лъчи и т. н.

Излечими ли са алергичните болести?

На този въпрос тряб­ва да се отговори утвърдително. Основен момент в предпаз­ните и лечебните мерки при алергичните болести е търсенето и отстраняването на алергените. Когато това е невъзможно (напр. домашен прах, цветен прашец и др.), лекарят алерголог ще приложи по-специални методи на лечение.

Как да се предпазим от алергичните болести?

Ето някои ос­новни насоки и препоръки:

  1. При непонасяне на някои храни, като свинско месо, риба, яйца, ягоди и др., да се следи дали отстраняването им води до подобряване на състоянието.
  1. Да не се забравят възможните алергични увреждания на кожата по контактен път от най-различни средства — тъкани, козметични изделия, сапун, лекарства и др.
  1. Да се има пред вид ролята на професионалните дразните­ли — химични вещества, смазочни и машинни масла, бои, вдишване на пари от токсични продукти и др.
  1. Да се мисли винаги за възможност от алергия спрямо ле­карства — на първо място: антибиотици, аспирин, хинин, анал­гин, сулфонамиди и др.
  1. Да се наблюдава има ли сезонност в появата на алергичното състояние — например влошаване през пролетта (когато цъф­тят цветята, тревите и дърветата), изразено с хрема, кихане, кашляне, задушаване.
  1. Да се наблюдава има ли свръхчувствителност към т. нар. домашни алергени — домашен прах, пух, пера, цветя, бои, инсекти и др.
  1. Да се обръща винаги внимание върху общото състояние на организма, на предшестващи и съпътстващи заболявания от страна на редица органи и системи – стомах, черва, черен дроб, наличие на гнойно-възпалителни огнища, състояние на нервната система, нарушения в работата на жлезите с вътрешна секреция.


Фактори, които създават риск от развитие на лекарствена алергия:

· Особености на самото лекарство

· Имунологическия статус на човека

· Наличие алергии към други лекарства

· Възраст до 50 години

· Женски пол

· Генетически наследствение фактори

· Вирусни инфекции


„Най-алергичните" лекарства са:

· Антибиотици 26%

· Ваксини 23%

· Аналгетици 6%

· Витамини 3%

· Хормони 2%

· Анестетици 1%

· Други 28%


За профилактика на лекарствената алергия трябва да се спазват следните правила:

· Запомнете или най-добре запишете имета на препарата, предизвикал алергичната реакция;

· Предупредете своя лекар за това, че имате лекарствена алергия;

· Преди да започнете да приемате някой непознат препарат, задължително се консултирайте с лекар.